Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

16. veljače 2024.

U Brusniku održana komemoracija za poginule hrvatske branitelje, pripadnike slavne virovitičke 127. brigade

Ispred spomen obilježja u Brusniku, u organizaciji Grada Virovitice, 10. siječnja održana je komemoracija na kojoj su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, braniteljske udruge i brojna izaslanstva odali počast hrvatskim vitezovima, pripadnicima slavne virovitičke 127. brigade koji su poginuli u akciji oslobađanja ovog naselja.

U akciji oslobađanja naselja Brusnik i Lipovac od četničke agresije u Domovinskom ratu, 29. prosinca 1991. godine, nestalo je 12 hrvatskih branitelja, pripadnika 2. pješačke bojne, slavne virovitičke 127. brigade, u završnici velike oslobodilačke operacije pod nazivom ORKAN 91, da bi se nakon nekoliko dana saznalo da su svi poginuli i mučki masakrirani.

Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše domovine, a prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još sedam hrabrih vitezova, pripadnika 127. brigade, kojima je također odana počast. To su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić.

O tome su na komemoraciji govorili sin poginulog Vinka Belobrka, Hrvoje Belobrk, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica i jedan od zapovjednika u 127. brigadi HV Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik, predsjednik Odbora za hrvatske ratne veterane i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić.

– Bez obzira na protok godina od sada daleke 1991. godine kada sam bio još sasvim mali, sjećanja na mog oca Vinka su još uvijek svježa. Ponosan sam što je on zajedno sa svojim suborcima stao u obranu Hrvatske, a danas, tri desetljeća kasnije, zadovoljan sam kada vidim da se njegovi kolege hrvatski branitelji, predstavnici državne i lokalne samouprave, kao i raznih udruga i institucija, brinu da se sjećanje na ove hrabre ljude i vrijeme ponosa i slave nikada ne zaboravi. Vjerujem da će zbog tog i u budućnosti obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata te da će i tada roditelji djeci prepričavati događaje iz vremena stvaranja države Hrvatske, kako ih i ja sada prepričavam svom sinu – rekao je tom prigodom Hrvoje Belobrk.

– Dana 29. prosinca 1991. godine prilikom akcije oslobađanja sela Brusnik kod Pakraca, 12 hrabrih bojovnika 2. pješačke bojne 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica upalo je u neprijateljsku zasjedu iz koje se više nisu mogli izvući. Bio je to najveći gubitak 127. brigade Hrvatske vojske, najteži događaj iz Domovinskog rata za grad i ratnu općinu Virovitica. Komemoracija se održava na današnji dan zato što smo tek 7. siječnja 1992. godine razmjenom uspjeli doći do njihovih posmrtnih ostataka – rekao je Zvonko Kožnjak te istaknuo kako su u razdoblju od 1. studenog i početka prve ratne operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu pa do 31. prosinca 1991. godine kada je oslobođeno selo Kusonje, virovitički bojovnici na svom području djelovanja oslobodili 36 sela i gradova.

Sjećanje na ovaj strašan događaj još je uvijek svježe, napomenuo je u svom obraćanju gradonačelnik Ivica Kirin.

– Nikada ne smijemo zaboraviti da se tijekom Domovinskog rata stvaralo ono o čemu su Hrvati sanjali stoljećima jer upravo ovdje na tim prostorima stvorena je Republika Hrvatska. Za to su zaslužni svi hrvatski branitelji kojima zahvaljujemo, a onima koji su za to položili svoj život, odajemo posebnu počast. Stoga je naša dužnost da sjećanje na Domovinski rat i hrvatske branitelje prenosimo na generacije koje dolaze, jer to je jedini način da ti, za Hrvatsku najvažniji dani, ne padnu u zaborav – naglasio je tom prigodom Ivica Kirin.

Nazočnima se obratio i župan VPŽ Igor Andrović ističući da je obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata najmanje što možemo učiniti kao zahvalu hrvatskim braniteljima.

– Svake godine sastajemo se na ovom tužnom, ali i ponosnom mjestu kako bi odali počast ovim hrabrim hrvatskim sinovima, a sve s namjerom da se istina o njima i Domovinskom ratu nikad ne zaboravi. Svima nama je dužnost da prenosimo ove temeljne vrijednosti Domovinskog rata, temeljna načela, istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije, a upravo ovakve komemoracije i ovakva obilježavanja imaju veliku i istaknutu ulogu u tome – rekao je župan Andrović.

Tijekom ovih akcija, na ovim prostorima gdje su poginuli virovitički branitelji, oslobođen je veliki teritorij, veći i od onoga oslobođenog u operaciji “Bljesak”, podsjetio je tom prigodom saborski zastupnik Josip Đakić.

– Na žalost, o ovim izuzetno značajnim događajima nije se puno pričalo, znalo niti vrednovalo, što je veliki propust. Sve ove uspješne operacije, akcije, pa i manji događaji u kojima su sudjelovali ovi veliki ljudi trebaju svoje mjesto naći u knjigama, vojnim priručnicima, filmovima i školskim udžbenicima. Ove žrtve to u svakom slučaju i zaslužuju, a također zaslužuju i satisfakciju koja se može postići jedino na taj način da izvršitelji ovih strašnih zločina učinjenim nad Hrvatima konačno budu kažnjeni, a ne da iste susrećemo kako slobodno hodaju ulicama naših gradova. Mi se još uvijek nadamo da ćemo doći do istine i pravde, jer samo istina i pravda može zadovoljiti ono što želimo, a to je život u pravednoj i istinitoj domovini Hrvatskoj – rekao je tom prigodom Josip Đakić.

Nakon toga su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na spomen obilježje. Prvo je to učinila rodbina poginulih branitelja, a potom i predstavnici Hrvatskog sabora predvođeni izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora, saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić i voditelj virovitičkog Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane, Javor Bogati., Požeško-slavonske županije na čelu sa zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, izaslanstva Policijske uprave virovitičko-podravske na čelu s načelnikom Marcelom Štrokom, Policijske uprave požeško-slavonske, Grada Virovitice i Pakraca predvođenih gradonačelnikom Ivicom Kirinom sa suradnicima i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslavom Ivančićem, UDVDR RH predvođene predsjednikom podružnice VPŽ Vladom Paurićem, predstavnika Koordinacije braniteljskih udruga iz Virovitice na čelu s predsjednikom Zvonkom Kožnjakom, HVIDRA-e VPŽ na čelu s predsjednikom Matom Bubašem, HČZ Virovitica na čelu s predsjednikom Davorom Špoljarićem te predstavnici ostalih braniteljskih udruga. Počast su odali i predstavnici Općine Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom, te drugi nazočni.

Nakon komemoracije u Brusniku, kod spomen obilježja u Ulici Kalvarija u Pakracu, počast je odana i petorici poginulih policajaca: Damiru Salopeku, Darku Strugaru, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu i Željku Pemperu koji su poginuli prilikom obrane grada Pakraca. (www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

Članak u potpunosti preuzet sa https://www.vpz.hr/2024/01/10/brusniku-odrzana-komemoracija-poginule-hrvatske-branitelje-pripadnike-slavne-viroviticke-127-brigade/ .

Back to top