Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

26. rujna 2023.

U Belom Manastiru obilježena 32. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca

Dana 13. kolovoza 2023. godine 9 članova Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika sudjelovalo na 32. obljetnici smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca.

Kod spomen obilježja ispred Policijske postaje Beli Manastir položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule policajce.

Prije 32 godine, u srpnju 1991. godine, dogodio se prvi napad tromblonskim minama na Policijsku postaju Beli Manastir. Nakon toga počela su svakodnevna granatiranja policijske postaje i blokiranje vitalnih prometnica. Zbog ratne ugroze, donesena je odluka o premještanju policijske postaje u Petlovac, a nakon toga preko Valpova u Osijek. 

Toga 13. kolovoza 1991. godine, prilikom obavljanja policijskih zadaća u blizini tvrtke Remont u Belom Manastiru, iz zasjede su ubijeni policajci Marjan Kuzman i Zoran Sinanović.

Tijekom domovinskog rata ubijena su još četiri pripadnika Policijske postaje Beli Manastir: Stipa Matović, Ivan Švetak, Dalibor Huzanić i Kruno Pinjuh.

Obilježavanje 32. obljetnice započelo je u 10 sati Svetom misom za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Crkvi svetog Martina u Belom Manastiru.

Back to top