Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

13. lipnja 2022.

TORANJSKI PUT: Sjećanje na prvog ubijenog policajca zapadne Slavonije

Trideset i jedna godina je prošla od zločinačkog čina ubojstva Vlade Laučana, hrvatskog policajca i prve žrtve Domovinskog rata na području zapadne Slavonije. U četvrtak (9. lipnja) tim je povodom, u organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, održana komemoracija na Toranjskom putu.

Osim Laučanove obitelji, vijence i svijeće pored spomen obilježja su položili požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, predstavnici PU požeško-slavonske na čelu s Robertom Hrastićem, načelnikom PP Pakrac, predstavnici Doma hrvatskih veterana iz Lipika, izaslanstvo Udruge policije iz Grubišnog Polja, kao i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca.

Na obljetnicu i kukavički čin ubojstva Vlade Laučana, ali i na najveću žrtvu svih poginulih hrvatskih branitelja utkanu u slobodu i neovisnost Hrvatske, prigodno se osvrnuo Miroslav Ivančić koji je u četvrtak bio u svojstvu izaslanika potpredsjednika Hrvatske Vlade te ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Sličnom se porukom obratio i dožupan Troha, a svečanu notu komemoraciju pružili su učenici OGŠ Pakrac uz izvođenje nacionalne himne te bezvremenskog domoljubnog hita Rajka Dujmića „Moja Domovina“.

Nakon komemoracije te polaganja vijenaca i paljenja svijeća, ispred spomen obilježja je molitvu poveo vlč Jozo Zorić nakon čega je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu služena sveta misa.

Obilježavanje 31. godine Laučanove pogibije nastavlja se 11. lipnja na pakračkom gradskom stadionu dječjim Memorijalnim nogometnim turnirom „Vlado Laučan“.

Back to top