Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

10. lipnja 2024.

TORANJSKI PUT 33. obljetnica mučkog ubojstva Vlade Laučana

„Žrtva Vlade, ali i svih hrvatskih branitelja nije se zaboravila i nikada se neće zaboraviti dok je nas, njihovih suboraca, ali vjerujem i naših potomaka“, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika na komemoraciji održanoj 08. lipnja 2024. na Toranjskom putu, u povodu 33. godišnjice zločinačkog čina ubojstva Vlade Laučana, hrvatskog policajca i prve žrtve Domovinskog rata na području zapadne Slavonije.

Osim Laučanove obitelji, vijence i svijeće pored spomen obilježja su položili požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnica Anamarija Blažević, načelnik PP Pakrac Robert Hrastić u svojstvu izaslanika ministra unutarnjih poslova, Ivana Feltrin, djelatnica Centra za psihosocijalnu pomoć u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu, u svojstvu izaslanice ministra hrvatskih branitelja, Ivo Đaić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ´91 te koordinacija braniteljskih udruga gradova Pakraca i Lipika.

Gradonačelnica Blažević je pozdravila sve okupljene i zahvalila Udruzi hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika koji svake godine organiziraju ovakve komemoracije kako bi odali počast hrvatskim braniteljima. „To je najmanje što možemo učiniti, pokloniti se svakoj žrtvi Domovinskog rata, a osobito Vladi Laučanu koji je bio prva žrtva i na mučki način ubijen je na svom poslu. Oni su dali ono najvrijednije što su imali, svoje živote, i zaslužni su za našu domovinu, za Republiku Hrvatsku i za sve ono što mi danas baštinimo, zbog toga im treba odati počast u svakom mjestu njihove pogibije“, rekla je gradonačelnica.

07. lipnja 2024. godine, Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik pored spomen obilježja Vladi Laučanu postavila je drugu od šest predviđenih ploča posvećenih hrvatskim braniteljima s QR kodom prema projektu koji je izradila Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca „PAK-RA“,  a financirano od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, obavijestio je Tomislav Novinc, predsjednik Udruge. Prva je postavljena prije mjesec dana kod spomen-obilježja poginulim virovitičkim policajcima na Kalvariji. Ivančić je pohvalio inicijativu Udruge za ovakvim pločama jer „mlade zanima moderna tehnologija i na ovom mjestu jednim ‘klikom’ mogu saznati što se ovdje dogodilo.“

Nakon komemoracije te polaganja vijenaca i paljenja svijeća, ispred spomen obilježja je molitvu poveo pakrački župnik Jozo Zorić, a obilježavanje ove obljetnice nastavilo se 09. lipnja u 11 sati svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu te dječjim Memorijalnim nogometnim turnirom „Vlado Laučan“ na pakračkom gradskom stadionu.

Članak preuzet: https://pakrackilist.hr/index.php/vijesti-novosti/17409-toranjski-put-33-obljetnica-muckog-ubojstva-vlade-laucana

Back to top