Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

28. srpnja 2022.

Prikaz filma : “1991: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac” u kinu Cineplexx City Center One Split

Drugi dokumentarni film na programu “Večeri dokumentarnog filma” je “1991: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac”. Ovaj film dio je serijala “1991: Početak, obrat i pobjeda” koji govori o tri događaja ratne 1991. u zapadnoj Slavoniji. Film je snimljen na inicijativu Udruge hrvatske policije branitelja Pakrac-Lipik, a na snimanju istog sudjelovali su članovi Udruge.

U Jugoslaviji početkom 1991. godine rastu napetosti. U zapadnoj Slavoniji dio Srba odlučuje, po uzoru na Knin, otkazati poslušnost hrvatskoj vlasti. Nakon što su 1. ožujka 1991. u Pakracu razoružani policajci hrvatske nacionalnosti, pokrenuta je velika akcija. Iz Bjelovara i Zagreba idućeg dana u grad su ušle jake snage MUP-a i vratile policijsku postaju pod nadzor. Uskoro počinje napeti triler. S okolnih brda počinje se pucati na hrvatsku policiju te dolazi do prvog pravog vatrenog okršaja u kojem samim čudom nije bilo poginulih policajaca.

Pokazalo se da je događaj koji je prema Beogradu trebao označiti kraj snova o slobodnoj Hrvatskoj ustvari bio “početak” krvave borbe za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske.

Film je na rasporedu 1. kolovoza u 21 sat u kinu Cineplexx City Center One Split. Ulaz je besplatan.

Back to top