Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

1. ožujka 2024.

Povijesni kontekst i medijska perspektiva pakračkih sukoba 1991.

U sklopu programa obilježavanja početka Domovinskog rata, 29. veljače ove godine, u prostoru Gradske vijećnice u kompleksu Janković u Pakracu, održana je projekcija dokumentarnog filma “1991: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac”. Ovaj događaj privukao je brojne posjetitelje koji su imali priliku prisjetiti se početaka borbe za neovisnost Republike Hrvatske.

Na samom početku, prisutnim Pakračanima, Lipičanima te gostima iz drugih hrvatskih gradova, među kojima je bio i Nikola Ivkanac, ratni načelnik Policijske postaje u Pakracu, ali i brojni branitelji i sudionici tih događanja, uvodno se obratila Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke Gradske knjižnice. Ona im je srdačno poželjela dobrodošlicu te izrazila zadovoljstvo time što već niz godina u Pakrac dolaze hrvatski povjesničari koji o proteklim ratnim događanjima pišu, govore i snimaju.

U ime organizatora publici se obratio i Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća te predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. On je istaknuo kako u programu obilježavanja početka Domovinskog rata sudjeluju sve gradske institucije i brojni građani, naglasivši kako će i dalje nastaviti svoju predanu misiju očuvanja sjećanja na Domovinski rat i njegove heroje te važnosti njegove interpretacije kroz različite oblike umjetničkog izražavanja i edukacije.

Projekcija filma, čiji je scenarij napisao Borna Marinić, a režiju potpisuje Davor Šarić, detaljno je prikazala događaje koji su obilježili početak Domovinskog rata na području zapadne Slavonije, posebno se fokusirajući na sukobe u Pakracu. Film je dio serijala “1991: Početak, obrat i pobjeda”, koji prati tri ključna događaja ratne 1991. godine na ovom području.

Uz emocionalnu projekciju filma, posjetitelji su imali priliku čuti i predavanje povjesničara i novinara Borne Marinića. Marinić je održao predavanje naziva “Pakrački događaji iz perspektive beogradskih dnevnih tiskovina Borba i Politika“. Njegovo predavanje pružilo je posjetiteljima dublji uvid u političke i medijske kontekste koji su oblikovali početak sukoba.

Ovaj događaj nije samo pružio priliku za podsjećanje na važne trenutke iz povijesti, već je također potaknuo razmišljanje o složenosti Domovinskog rata i različitim aspektima njegove interpretacije. Kroz filmsko platno i riječi Borne Marinića, prisutni su imali priliku dublje razumjeti okolnosti i događaje koji su doveli do početka borbe za samostalnost i neovisnost Hrvatske.

Članak preuzet sa: https://compas.com.hr/clanak/1/12663/povijesni-kontekst-i-medijska-perspektiva-pakrakih-sukoba-1991.html

Back to top