Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

1. prosinca 2023.

Paljenje lampiona u Belom Manastiru i Kolona sjećanja u Vukovaru

Članovi udruge sudjelovali su 17.studenog 2023. godine na obilježavanju u Belom Manastiru. U organizaciji Grada Belog Manastira u srijedu 17. studenog u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovniskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, palili su se lampioni kod spomen-obilježja hrvatskim branitelja “Hrvatska zemlja” na Trgu slobode. Okupljanje i podjela lampiona dogodili su se ispred Gradske knjižnice u 18:30 sati, nakon čega je krenula povorka prema spomen-obilježju.

Pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru je u subotu obilježena 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tijekom kojega je u tome istočnoslavonskom gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima

U spomen na 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon tromjesečne opsade pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomljena obrana Vukovara, gradskim ulicama u koloni sjećanja prošlo je tisuće domoljuba iz svih dijelova Hrvatske, a s njima i naši članovi udruge.

U koloni sjećanja koja je prošla trasom dugom 5,5 kilometara, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, sudjelovali su i najviši predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, koji su na Memorijalnom groblju položili vijence i zapalili svijeće.

I ove su se godine, kao i prethodnih godina, na tome groblju postavile hrvatske zastavice ispred bijelih križeva, koji simboliziraju ekshumirane iz masovne grobnice na susjednom vukovarskom Novom groblju, 938 žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu.

Back to top