Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

16. kolovoza 2022.

Obilježavanje 31. obljetnice smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca u Belom Manastiru

Kod spomen obilježja ispred Policijske postaje Beli Manastir položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule policajce. Obilježavanju obljetnice isto tako su prisustvovali naši članovi Udruge hrvatske policije branitelja Pakrac-Lipik te im odali počast.

Prije 31 godinu, u srpnju 1991. godine, dogodio se prvi napad tromblonskim minama na Policijsku postaju Beli Manastir. Nakon toga počela su svakodnevna granatiranja policijske postaje i blokiranje vitalnih prometnica. Zbog ratne ugroze, donesena je odluka o premještanju policijske postaje u mjesto Petlovac, a nakon toga preko Valpova u Osijek. 

Toga 13. kolovoza 1991. godine, prilikom obavljanja policijskih zadaća u blizini tvrtke Remont u Belom Manastiru, iz zasjede su ubijeni policajci Marjan Kuzman i Zoran Sinanović, a ranjen je policijski službenik Darko Maltar. U pomoć su upućeni pripadnici Specijalne jedinice policije iz Osijeka, kojima je postavljena zasjeda između mjesta Uglješ i Čeminac. U zasjedi je ubijen Vidoja Marić, a ranjeni su Mirko Pongrac i Josip Županić.

Back to top