Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

9. rujna 2022.

KUSONJE: Komemorativno prisjećanje i obilježavanje 31. i 29. godišnjice stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna održano je komemorativno prisjećanje i obilježavanje 31. i 29. godišnjice stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije.

Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov potok, a nastavljen je kod kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje je održana komemoracija u spomen na poginule hrvatske vitezove.

Ispred kapelice u Kusonjama svijeće i vijence položili su članovi obitelji poginulih branitelja te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske – saborski zastupnik Josip Đakić i ravnatelj Uprave za savjetodavnu,  psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Počast poginulima odalo je i izaslanstvo Bjelovarske-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem te izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno dožupanom Ferdinandom Trohom, kao i izaslanstva Lipika, Pakraca i Bjelovara na čelu s lipičkim gradonačelnikom i predsjednikom Županijske skupštine PSŽ Vinkom Kasanom, pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević te Dariom Hrebakom, bjelovarskim gradonačelnikom, također zastupnikom u Hrvatskom saboru.

Poginulim suborcima poklonile su se braniteljske udruge na čelu s Klubom veterana A satnije te izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predstavnici braniteljskih udruga Lipika i Pakraca te prisutni sugrađani.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti, prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara te Josip Đakić, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Komemoraciju je uveličala i policijska klapa “Sveti Matej” PU bjelovarsko-bilogorske, a  potom se prisutnima biranim riječima obratio i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Misu za poginule hrvatske branitelje je služio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

Back to top