Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

7. listopada 2022.

Komemoracija za poginule branitelje u Gornjoj Obriježi i Batinjanima

Komemoracijom kod spomen kapelice u Gornjoj Obriježi tijekom dopodnevnih sati prisjetili smo se tragičnih događaja koji su se dogodili 6. listopada 1991. godine kad je u zasjedi i sukobima sa srbočetničkim neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulo 19 hrvatskih branitelja, uključujući i tadašnjeg zapovjednika obrane Pakraca Stjepana Širca – Stipu.

Uoči komemoracije u Gornjoj Obriježi položeni su vijenci na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima i Velikom Banovcu, a potom su ispred spomen kapelice u Gornjoj Obriježi vijence za poginule hrvatske branitelje položili predstavnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja; izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Ivica Pejaković, zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“; izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Vacek te Jozo Katić, voditelj  Područnog odjela Požega Ministarstva hrvatskih branitelja i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha. Počast su odali i predstavnici gradova Lipika i Pakraca, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Pakraca Miroslav Ivančić, zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s pakračko-lipičkog područja, kao i brojni drugi predstavnici vojnih, policijskih i civilnih udruga, učenici lipičke i pakračke osnovne škole te ostali prisutni građani. Nakon prigodnih govora održana je sveta misa za sve poginule branitelje Lipika i Pakraca koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević sa svećenicima Pakračkog dekanata.

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća i predsjednik naše Udruge hrvatske policije branitelja Pakrac-Lipik Miroslav Ivančić u svojem je govoru istaknuo kako se na ovom mjestu miješaju osjećaji tuge zbog poginulih branitelja i nevinih civila, kao i osjećaji ljutnje zbog svirepog zločina, ali i osjećaji ponosa što smo imali istinske heroje koji su branili svoj zavičaj.

Zasluge branitelja Zapadne Slavonije su nemjerljivi!“, naglasio je Ivančić, ponovivši kako je u oslobađanju Zapadne Slavonije 1991. godine oslobođeno najviše prostora, o čemu se zapravo malo govori.

Slike: Lipički Compas

Back to top