Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

8. studenoga 2023.

Istaknut doprinos obilježavanju obljetnica Domovinskog rata i skrbi za branitelje

U prostorijama Planinarskog doma Omanovac, 4. studenog, tijekom kasnih poslijepodnevnih sati, održana je 18. redovna izvještajna skupština Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Osim članova udruge, događaju su prisustvovali Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Slobodan Katunar, predsjednik Gradskog vijeća Lipika i Tomislav Novinc, izaslanik gradonačelnice Pakraca, ujedno predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik. Također su bili prisutni i predstavnici ostalih braniteljskih udruga s područja Lipika i Pakraca, zajedno s predstavnicima čazmanske podružnice ove pakračko-lipičke udruge.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Miroslav Ivančić, podnio je izvješća o radu Udruge tijekom protekle godine. Prilikom toga je detaljno iznio sve aktivnosti kojima se Udruga bavila u tom razdoblju. Među značajnim aktivnostima istaknuto je da su predstavnici Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika sudjelovali u obilježavanju 31. obljetnice početka Domovinskog rata, pri čemu je njihov angažman prepoznat kao ključan za prepoznavanje Pakraca kao grada u kojem je Domovinski rat započeo.

Osim toga, Udruga je također obilježila 27. obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Bljesak” te se prisjetila stradavanja hrvatskog policajca Vlade Laučana, koji je bio prva žrtva srbočetničke agresije na području Zapadne Slavonije. Sudjelovali su i u Sportskim susretima Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, gdje su među 14 ekipa osvojili prvo mjesto. Također, aktivno su sudjelovali u radu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik te su predani u obilježavanju svih obljetnica vezanih uz Domovinski rat.

Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika prošle je godine bila nositelj projekta „LAMPSI – Podrška lokalnoj zajednici“ vrijednog  361.199,75 kuna. Partneri na projektu bili su Grad Pakrac i Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik, a projekt je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za potrebe provedbe projekta bile su zaposlene dvije osobe, a sam projekt se odnosio na reagiranje branitelja u slučaju kriznih situacijama. Tako je ovim putem osposobljena ekipa od 21 člana koja bi u slučaju pojave određene krizne situacije pravovremena reagirala.

Čuvanje vrijednosti Domovinskog rata u fokusu je njihova djelovanja, a tako će biti i u budućem radu u kojem imaju potporu Grada Lipika i Grada Pakraca te Požeško-slavonske županije. Inače, na korištenje im je ustupljen prostor nekadašnje ambulante u naselju Ploštine koju pomalo uređuju.

Ponovno uspostavljen rad Ureda za braniteljska prava

rije dva tjedna ponovno je uspostavljen Ured za braniteljska prava u Pakracu pa tako voditelj ovog županijskog Ureda, Miroslav Bagarić, četvrtkom od 9 do 14 sati, ima uredovno vrijeme u prostoru Udruge hrvatske policije branitelja Pakrac i Lipika.

Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izrazio je svoje pohvale i podršku dosadašnjem radu Udruge. Naglasio je da Ministarstvo branitelja ostaje nepokolebljiva podrška i izvor potpore za branitelje. Također je potaknuo branitelje da ostanu ujedinjeni i pruže pomoć svojim kolegama u potrebi, te da njeguju duh zajedništva koji je bio prisutan od 1991. do 1995. godine. Tandara je istaknuo da je populacija branitelja sve starija te je naglasio važnost očuvanja zdravlja branitelja i članova njihovih obitelji kao primarni cilj koji zahtijeva kontinuiranu pažnju i rad.

Predsjednik Gradskog vijeća Lipika, Slobodan Katunar, čestitao je članovima Udruge na svim ostvarenim aktivnostima, s posebnim naglaskom na one aktivnosti koje su uključivale korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda. Uz to, izrazio je neupitnu podršku jedinica lokalne samouprave u radu ove Udruge. Katunar se također osvrnuo na važnost Doma hrvatskih veterana u Lipiku, gdje se pruža psihosocijalna pomoć hrvatskim braniteljima, što je samo jedna od mnogih korisnih usluga koje taj dom pruža.

Izaslanik pakračke gradonačelnice, Tomislav Novinc, izrazio je snažnu podršku u daljnjem radu Udruge tijekom njihovih mnogobrojnih aktivnosti. Također je iskazao duboku zahvalnost za sve što čine, posebno za njihov iznimno važan doprinos u obilježavanju svih obljetnica vezanih uz Domovinski rat.

Tajnik podružnice Čazma, Hrvoje Horvat, iskoristio je prigodu kako bi prenio pozdrave od Nikole Ivkanca, zapovjednika PP Pakrac iz vremena Domovinskog rata, čime je dodatno naglašena važnost povijesnih veza i zajedništva među braniteljima.

Nakon službenog dijela skupštine, druženje se nastavilo uz glazbu Tamburaškog sastava “Lipa” i ukusni objed koji su pripremili predani članovi Udruge.

Članak preuzet sa https://www.compas.com.hr/clanak/1/12296/istaknut-doprinos-obiljezavanju-obljetnica-domovinskog-rata-i-skrbi-za-branitelje.html

Back to top