Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

26. veljače 2024.

5. DJEČJI FESTIVAL DOMOLJUBNE PJESME Pobjednica Leona Milić iz Daruvara

Dvadesetak učenika osnovnih škola iz Zagreba, Dugog sela, Kutjeva, Daruvara, Pakraca i Lipika nastupilo je na 5. Dječjem festivalu domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ održanom sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, koji je organiziran u sklopu obilježavanja 33. obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Festival je bio natjecateljskog karaktera, a prvu nagradu osvojila je Leona Milić iz Daruvara uz klavirsku pratnju tate Tomislava, sa skladbom „Volim Hrvatsku pjesmom“ čija je autorica njena baka Ruža Milić.

Nakon himne koju je otpjevala Nikolina Rogić u pratnji pakračkog tamburaškog orkestra, voditelj programa Mario Barać u uvodnom izlaganju iznio je nekoliko povijesnih činjenica o početku Domovinskog rata u Pakracu s napomenom „kako ih nikad ne bi zaboravili i kako ne bi dozvolili da se tako nešto ikada više dogodi“.

Festival nosi ime „Croatio iz duše te ljubim“ po istoimenoj pjesmi autora Ante Sikirića Krivina koji je jučer po prvi puta došao u Pakrac te zahvalio svima na gostoprimstvu jer se osjećao kao kod kuće, u svojim rodnim Bibinjama. „Sritan sam i prisritan, sritan jer sam večeras ovdje, a prisritan zato što se ovaj mali veliki festival zove baš po mojoj najdražoj i najjačoj pismi Croatio iz duše te ljubim“, rekao je Sikirić.

Ravnateljica Osnovne glazbene škole Alfreda Petani Grafina, zahvalila je svima na dolasku i izrazila zadovoljstvo što festival svakom godinom sve više raste i što škole iskazuju sve veći interes da njeguju domoljublje kroz pjesmu.

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i predsjednik pakračkog gradskog vijeća izjavio je da mu je ovaj festival jedan od najdražih projekata Grada i njegove udruge „gdje naša mladost, naša djeca iskazuju ljubav prema domovini. Nije to više ono domoljublje kao 90-ih godina, ali svaki vaš postupak, lijepa riječ, sastavak u školi.. to je domoljublje“, rekao je Ivančić i poručio roditeljima da će im se svaka minuta uložena u njihovu djecu stostruko vratiti i to je ono najvrijednije. Također, u svom se obraćanju dotaknuo rata u Ukrajini izjavivši da gaji veliko suosjećanje s ukrajinskim narodom, „jer znamo što znači trpiti agresiju i patiti.“

Dožupan Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, čestitao je organizatorima na petom festivalu, a gostima poželio dobrodošlicu u našu županiju i u Pakrac, gdje je počeo Domovinski rat i gdje se svjedočilo ljubavi prema domovini na osobit način. „Politički i vojni prvaci našeg naroda dali su svoje živote na ovom svetom mjestu i tako platili svoju ljubav za domovinu. I zato djeco, pjevajte na ovom festivalu, jer imate zašto voljeti svoju domovinu, i kao što kaže pjesma, iz duše je ljubite, volite i ne dajte ju nikome. Svakog poštujte, sve uvažavajte, ali jedna je Hrvatska“, zaključio je Troha.

Stručni žiri u sastavu: Ante Sikirić, Tea Silađi, učiteljica teoretskih predmeta i zbora te korepetitorica u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac, Marta Filipović i Ivana Brkašić, studentice glazbene pedagogije iz Pakraca i Marija Martinelli, predstavnica Grada Pakraca, dodijelio je drugo mjesto Loti Knežević iz Zagreba, dok je treće mjesto pripalo Pakračanki Lauri Blažević. Uz prigodne statue, najbolje pjevačice su nagrađene novčanim nagradama, u vrijednosti 200 eura za prvo mjesto, 150 eura za drugo te 100 eura za treće.

Osim nagrađenih, u natjecateljskom djelu programa još su nastupili Ivona Završak iz Dugog sela, Tena Prpić iz Kutjeva, Amela Demirović  i Ana Adžijević iz Lipika, Trio dječjeg zbora „Zagrebački anđeli“, Sofia Makar i Marta Deur iz Zagreba, Stjepan Kiš, Korina Frajfogel i Daria Blažević iz Pakraca te Dječja skupina Češke besede iz Prekopakre.

Prije proglašenja pobjednika posjetiteljima su se svojim izvedbama predstavili i gosti: Igor Frajfogel, pakrački glazbenik i kantautor, Tamburaški orkestar Pakrac uz solista Gorana Plavčeka te Leona Doknjaš iz Tovarnika, sudionica showa Superstar koja posebno njeguje pjevanje domoljubnih pjesama.

Ovaj festival organizirali su Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Osnovna glazbena škola Pakrac, Tamburaški orkestar  Pakrac i Grad Pakrac, a program obilježavanja 33. godišnjice početka Domovinskog rata nastavlja se u četvrtak, 29. veljače projekcijom dokumentarnog filma 1991.: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac uz predavanje scenarista filma Borne Marinića te narednih dana paljenjem baklji ispred pakračke župne crkve,  „Mimohodom pobjednika“ i prigodnim programom.

Članak preuzet sa: https://pakrackilist.hr/index.php/kultura-i-prosvjeta/17093-5-djecji-festival-domoljubne-pjesme-pobjednica-leona-milic-iz-daruvara

Back to top