Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Europska unija

“Zajedno do fondova EU”

3. svibnja 2024.

29. godišnjica VRO Bljesak – Večer domoljubne poezije kao simbol hrabrosti i identiteta

Ovogodišnje obilježavanje 29. godišnjice VRO Bljesak nije samo podsjetnik na hrabrost i žrtvu, već je i prilika da se kroz kulturu izraze osjećaji i duboke emocije koje su obilježile to povijesno razdoblje. Stoga je u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja, organizirana jedinstvena kulturna manifestacija – Večer domoljubne poezije i pjesme, koja je održana 2. svibnja u gradskoj vijećnici u Pakracu. Ovaj događaj, koji je organizirala pakračka knjižnica u suradnji s Udrugom Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, donio je spoj poetske riječi i glazbe koja dira srca.

Dvije talentirane pjesnikinje, Dubravka Vukoja i Mihajla Marčetić, te trojica pjesnika, Ante ĆurićZoran Smešnjak i Hrvoje Horvat, svojom su autorskom poezijom prenijeli duboke osjećaje i iskustva. Uz bogatu poetsku riječ, za glazbeni dio večeri pobrinula se Policijska klapa “Sveti Mihovil”, čije su domoljubne pjesme dodatno obogatile atmosferu i emotivnu dubinu večeri.

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, istaknuo je važnost ove večeri kao dijela cjelokupnog programa obilježavanja godišnjice VRO Bljesak. On je izrazio zadovoljstvo što je ovaj kulturni događaj pružio priliku njegovim prijateljima pjesnicima da svoje stvaralaštvo podijele sa širom publikom.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha također je izrazio zadovoljstvo ovom kulturnom inicijativom, istaknuvši važnost domoljubne poezije u promicanju nacionalnog identiteta i vrijednosti. “Domoljubna pjesma, naša hrvatska pjesma, bila je nešto što je generacije prije nas držala, hrabrila“, rekao je dožupan Troha, naglašavajući ulogu poezije u očuvanju kolektivnog pamćenja i identiteta.

Dinko Tandara, ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, izrazio je podršku Ministarstva hrvatskih branitelja ovom događaju. Istaknuo je iznimnu kreativnost pjesnika i pjesnikinja te naglasio da kroz domoljubnu poeziju reflektiramo hrabrost i vrijednosti našeg naroda.

Na ovom emotivnom događaju, svoje su stihove s publikom podijelili Ante Ćurić, Dubravka Vukoja, Hrvoje Horvat, Zoran Smešnjak i Mihajla Marčetić. Svaki od njih je svojim riječima izrazio svoje osobno iskustvo i osjećaje te tako dodatno obogatio večer. 

Večer domoljubne poezije i pjesme u Pakracu predstavila je iznimnu priliku za promociju kulturnog stvaralaštva i očuvanje nacionalnog identiteta kroz umjetnost. Ovaj događaj podsjetio nas je na važnost poezije kao sredstva izražavanja i promicanja vrijednosti koje nas čine onim što jesmo – hrabri i ponosni građani Republike Hrvatske.

Članak preuzet sa: https://www.compas.com.hr/clanak/1/12866/vecer-domoljubne-poezije-kao-simbol-hrabrosti-i-identiteta.html

Back to top